Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Ankarana National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Ankarana National Park is een paradijs voor liefhebbers van hiken. Het is een aaneenschakeling van bijzondere planten, prachtige jungle, diepe grotten en een netwerk van stromende riviertjes. Voor hikers biedt het ontzettend veel indrukwekkende trails die door het gevarieerde landschap lopen. Onderweg kom je ook wildlife tegen, wat jouw hike extra bijzonder maakt. Wij delen alle tips.

Dé plek om te hiken

Ankarana herbergt een indrukwekkend landschap waar reizigers graag naar toe komen om te hiken. Het is dé plek om te hiken. Het meest bekend zijn de grotten (vol met vleermuizen), de grotten waar de Antakarana (de stam die hier leeft) zijn toevlucht zocht en de bijzondere rivieren.

Goed om te weten. Toegang is 65.000 Ar

De meeste rivieren en meren worden echter als heilig beschouwd door de lokale stammen. Zwemmen is dan ook niet toegestaan. Ook leuk: grottenstelsel in Ankarana National Park is zelfs het grootste ondergrondse netwerk van Afrika!

Ankarana National ParkDe natuur van het park

Wat is er te doen in Ankarana National Park

De meeste reizigers komen hier om te wandelen in de natuur. Heel veel is er verder ook niet te doen. Dat maakt het niet minder leuk want de natuur is hier erg indrukwekkend.

#1 Bewandel de vele wandelpaden

Ankarana National Park is een van de beste bestemmingen in Madagaskar om te gaan hiken. De verschillende paden nemen je mee door de prachtige jungle van het park en uiteindelijk naar de meest mooie uitzichten die je je maar kunt voorstellen.

Het nadeel van het park zijn echter de hoge temperaturen. In maart en april loopt de temperatuur zelfs op tot 37 graden. Ook kom je onderweg veel schorpioenen en andere – ongewenste – dieren tegen die jouw hike negatief kunnen beïnvloeden.

TIP ♥ – je bent verplicht het park in te gaan met een ervaren gids

#2 Bekijk de de Tsingy

Waar het Ankarana National Park – naast de verschillende primaten – eigenlijk het meest om bekend staat zijn de grote formaties stenen die je hier kunt vinden. Ze worden de ‘Tsingy’ genoemd, wat eigenlijk gewoon kalkstenen rotspunten zijn.

In het Malagassisch betekent Tsingy geërodeerde steen. Oorspronkelijk was de Tsingy d’Ankarana een koraalrif, dat ongeveer 300 miljoen jaar geleden uit de oceaan naar boven is geduwd. De randjes van de Tsingy zijn vlijmscherp!

Ankarana National Park

De bekende Tsingy

#2 Ontmoet de locals

De Antakarana zijn de oorspronkelijke bewoners in het park. Het is een etnische bevolkingsgroep die voornamelijk de focus leggen op het groeien van hun eigen groente. Verder hebben ze kippen en ander vee om zichzelf te onderhouden.

Vandaag de dag wonen er nog verschillende groepen in het Ankarana National Park. Helaas verricht het ook veel schade aan de natuurlijke omgeving voor de inwonende dieren. In het park zijn ook een aantal mijnen waar voornamelijk gezocht wordt naar edelsteen.

Daarnaast worden verschillende soorten bomen gekapt om hier meubels van te maken. Om het gebied te beschermen heeft de overheid voornamelijk de bomenkap verboden, maar helaas wordt daar niet zo veel gehoor aangegeven.

#3 Spot de bijzondere planten en dinern

Volgens kenners vind je in Ankarana National Park de hoogste dichtheid aan primaten ter wereld! Naast deze bijzondere primaten die vaak uniek zijn voor Madagaskar, vind je in Ankarana National Park nog een aantal andere bijzondere diersoorten.

Denk hierbij aan meer dan 100 verschillende vogelsoorten, 50 soorten reptielen en 10 soorten kikkers. Ook vind je hier verschillende met uitsterven bedreigde slangen en gekko’s.

Vanwege het immense grottenstelsel vind je hier ook diverse soorten vleermuizen. Iets spannender nog is de in de grotten levende krokodil die je hier tegen kunt komen. Voor zover bekend is dit de enige krokodillensoort ter wereld die in een grot leeft

TIP ♥ – bijzondere bomen die je hier vindt zijn de ‘Vazaha-boom’ en de Malagassische baobab.

De Lemur

Wat is de beste reistijd

Vanuit de westelijke ingang van het park kun je eigenlijk het hele jaar door het park bezoeken. Echter valt er gemiddeld heel veel regen hier, dus is het verstandig goed na te denken over de periode waarin jij Ankarana National Park bezoekt.

Van mei tot november is het relatief droog en valt er weinig regen.

In de maanden maart en april kan de temperatuur ook al snel oplopen tot 37 graden. Het is dus verstandig deze hete en natte maanden te vermijden, en jouw bezoek te plannen tussen mei en november.

Waar kun je overnachten

Voor de echte avonturiers onder ons vind je een viertal campings in het Ankarana National Park. De campings bevinden zich allemaal dichtbij de diverse ingangen van het park. De campings zijn verschillend van grootte en hebben mogelijkheid om minimaal 10 tot maximaal 84 mensen huisvesten.

TIP ♥ – de prijs die je betaalt per persoon, per overnachting is gemiddeld €3.

Als je gaat kamperen is het belangrijk om te weten dat je op de campings je eigen eten mee moet nemen. Ook het water is op veel plekken schaars.

Er zijn ook voldoende opties voor overnachtingen net buiten het park. Deze variëren van simpele bungalows tot luxere hotels, natuurlijk afhankelijk van jouw budget en wensen.

Ankarana National ParkDe bekende bomen in het park

Hoe kom je er

Reizen naar Ankarana National Park vereist enig geduld. Je kunt – indien nodig – een binnenlandse vlucht nemen naar Diego Suarez. Het Ankarana National Park ligt op ruim 100 kilometer afstand van deze stad.

Als je van uit Diego Suarez een taxi neemt brengt deze je in ongeveer drie uur naar de oostelijke ingang van het park. Het park heeft in totaal drie verschillende punten waarop je het kunt betreden:

  • Mahamasina: de meest toegankelijke ingang vanaf Ambilobe;
  • Die bij het stadje Amboandriky: hiervoor heb je echter een 4×4 nodig;
  • Ten noorden van Matsaborimanga: deze is echter niet toegankelijk tijdens het regenseizoen.

Locatie

Meer lezen over Madagascar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU