Hoofdmenu
Onze Producten

AFRIKA

Momenteel is deze website nog in aanbouw

Budget voor Oeganda

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 14 juni, 2019

Oeganda wordt ook wel de Parel van Afrika genoemd! Hoe zit het echter met de kosten voor een bezoek aan Oeganda? Net als in veel andere Afrikaanse landen, is het leven in Oeganda vaak relatief goedkoop, maar zijn het tours of een huurauto die het duurder maken. Op deze pagina vertellen we je meer over het budget voor Oeganda waarmee je rekening dient te houden bij een bezoek aan het land.

Budget voor Oeganda

Wat je uit geeft tijdens tijdens een reis door Oeganda heeft te maken met je reisstijl. Niet iedereen reist op dezelfde manier. De een reist met huurauto en overnacht op campings, terwijl de ander met de bus reist en in ho(s)tels overnacht.

Het leven in Oeganda is niet heel duur. Voor eten en drinken en ritjes met de bus betaal je vaak niet meer dan een paar euro. Het zijn de activiteiten die het duur maken. Toegang tot het Bwindi National Park kost bijvoorbeeld al US$600 p.p (96 permits per dag)!

TIP ♥ – reken als budget voor Oeganda op minimaal €100 p.p. per dag als je gorilla’s wil spotten

Met of zonder auto of nationale parken?

Wij krijgen vaak vragen over wat een reis door Oeganda kost. Helaas is daar niet zo makkelijk antwoord op te geven. Het ligt er namelijk aan wat je gaat doen en hoe je reist. Reizen met een huurauto zal duurder zijn en het bezoeken van nationale parken om gorilla’s te spotten drijft je budget voor Oeganda ook aardig op.

 • Low budget zonder auto en zonder bezoek nationale parken €40 tot 50 p.p per dag
 • Low budget met auto en bezoek nationale parken  €100 p.p per dag
 • Normaal zonder met auto en zonder bezoek nationale parken  €70 p.p per dag
 • Normaal met auto en zonder bezoek nationale parken  €120 + p.p per dag
Bwindi National Park

‘Aapies kijken’ is een dure grap in Oeganda, maar wel een must-do

Kosten voor accommodaties

Bij een bezoek aan Oeganda heb je de keuze uit verschillende soorten accommodaties. Je kunt bijvoorbeeld in een relatief goedkoop hostel overnachten, je kunt een vooraf ingerichte tent huren of zelf een tentje meenemen en zelfs met een tent op je dak rondreizen!

TIP ♥ – bij Oeganda denk je niet aan kamperen. Toch zijn er verschillende campingterreinen. Je kunt hier al kamperen voor nog geen €75 per nacht voor twee personen.

De hostels zijn iets duurder! Je betaalt voor een hostel zonder ontbijt vaak zo’n €15 tot €30 voor twee personen per nacht. Het duurste zijn de ingerichte tenten, die vaak op prachtige parken staan. Bij deze tenten krijg je niet alleen een overnachting, maar vaak ook drie maaltijden op een dag (ontbijt, lunch en diner). Voor dit complete pakket wordt een prijs van circa €150 per nacht.

Voorbeeldkosten voor accommodatie:

 • Tweepersoonskamer hotel Kampala €42
 • Hostel in Kampala €12
 • Hotel Fort Portal voor Kibale National Park €34
 • Bungalow Ssese Eilanden €47
 • Bwindi Forest Safari Cottages €29
 • Camp/lodges in Bwindi  €150 +
 • Budget Lodge in Paraa (Murchison Falls) €39
 • Luxe Lodge in Paraa (Murchison Falls) €100+

Kosten per dag

Wat je per dag uit geeft aan accommodatie is voor iedereen anders. Accommodatie heeft wel de grootste invloed op je budget voor Oeganda. Als je een auto met daktent huurt betaal je al snel zo’n €120 per dag. Dat bespaart je echter wel weer kosten voor accommodatie en vervoer.

Reis je niet met een auto + daktent? Reken dan op minimaal €30 per nacht voort budget accommodatie buiten nationale parken. Ga je voor luxere hotels dan ga je al richting de €60 per nacht. De luxere lodges in Nationale Parken kosten al snel €100+ per nacht voor een tweepersoonskamer dus €50 p.p. per nacht.

Budget voor Oeganda

Glamping bij Murchison Falls National Park

Kosten voor eten en drinken

Qua budget voor Oeganda hoef je je niet druk te maken om kosten voor eten en drinken. Zoals reeds beschreven werd, hoef je het eten en drinken lang niet altijd zelf te regelen. Bij een ingerichte tent profiteer je van drie maaltijden op een dag. Zou je zelf de stad bezoeken om een eettentje te zoeken, dan ben je vaak voor €5 klaar. Hierbij krijg je een normaal bord eten en een drankje. Het spreekt voor zich dat het in de grootste steden vaak iets duurder is, dan in kleinere plaatsen.

Je kunt er ook voor kiezen om je eten in een supermarkt te halen. De prijzen voor het eten zijn in supermarkten erg laag! Zo koop je bijvoorbeeld acht mango’s voor €1, een water kost je nog geen €0,50.

Voorbeeldkosten voor eten en drinken:

 • 0,5L water €0,25
 • ‘Westerse’ maaltijd €8 tot €15
 • Lunch in restaurant €2
 • Fruit van de mark €0,40
 • Kop koffie €1,50
 • Lokaal biertje €1

Kosten per dag

Als we de gemiddelde kosten per dag uitrekenen kom op je zo’n €10 tot €15 p.p per dag. Dan laten we de duurdere safari logges even buiten wegen. Je kunt ook goedkoper eten of drinken, maar zeker ook duurder als je vaak in restaurants eet. Wat je uit geeft is afhankelijk van je totale budhet voor Oeganda.

Budget voor Oeganda

Ver fruit is vaak goedkoop én lekker 

Kosten voor vervoer

Om een groot deel van Oeganda te kunnen bezoeken, is het raadzaam om een auto te huren. Dat is een flinke aanslag op je budget voor Oeganda, maar geeft je wel meer vrijheid. Naast het praktische aspect is het daarbij ontzettend leuk!

Je komt op plekken waar menig ander toerist nooit gekomen zou zijn zonder een auto. Het is vanzelfsprekend aan te raden om voor een 4×4-auto te kiezen. Zo kom je niet vast te zitten op de onverharde wegen. Voor een auto betaal je al snel €50 per dag.

De bus is veel goedkoper, maar daarmee ben je natuurlijk niet zo flexibel. De meest gebruikte optie is de minivan. Deze zijn iets duurder, maar ook sneller en comfortabeler.

 • Minivan Kampala naar Jinja €12
 • Minivan Kampala naar Entebbe  €10
 • 4×4 huren €50
 • 4×4 huren met daktent €120+

Auto huren

De beste manier om in Oeganda rond te reizen is een huurauto. Dat is duurder, maar geeft je meer mogelijkheden. Bij het vliegveld van Entebbe en Kampala vind je een groot aantal verhuurbedrijven, die in sommige gevallen door buitenlanders gerund worden. Zij spreken vaak goed Engels en kunnen je van persoonlijk advies voorzien.

Er liggen goede wegen tussen de grote steden in Oeganda, maar voor de Nationale Parken is het beter om een 4×4 te huren. Zeker in het regenseizoen.

Regels en kosten

Je hebt geen Internationaal Rijbewijs nodig, maar we raden aan deze wel aan te vragen. Dat kan bij de ANWB en kost €18,95. Een auto huren kan vanaf €45 per dag voor een kleine auto tot €150 per dag voor een 4×4 met een tent op het dak.

TIP ♥ – een van de bekendste verhuurbedrijven is RentalCars

Vervoer in Oeganda

De wegen zijn tussen de grote steden gewoon goed begaanbaar 

Kosten voor activiteiten

Eigenlijk draait alles in Oeganda om de Nationale Parken waar je gorilla’s en andere wilde dieren kunt spotten. Het land staat bekend als beste plek ter wereld om gorilla’s te zien. Het is ontzettend leuk om deze parken te bezoeken!

Nadeel hiervan is dat de kosten voor deze nationale parken behoorlijk hoog liggen. Naast kosten voor accommodatie zullen de kosten voor activiteiten een grote invloed hebben op je budget voor Oeganda. Zo kost een permit voor Bwindi National Park al US$600 per dag! En ze laten hier (gelukkig) maar 94 bezoekers per dag toe dus reserveer op tijd, zeker in het hoogseizoen!

TIP ♥ – nationale parken zijn duur. Een permit voor Bwindi National Park al US$600 per dag!

Entree voor overige parken variëren van €30 tot €50 p.p. Je hebt met zo’n ticket 24 uur toegang tot het park. Het park is zonder gids te bezoeken, al wordt aangeraden om altijd een gids mee te nemen. 

Voorbeeldkosten voor activiteiten:

 • Permit Bwindi National Park US$600
 • Gids in Bwindi €20 tot €25 per dag
 • Entrance Fee Murchison falls National Park US$40
 • 3-dagen Queen Elizabeth NP Tour vanuit Entebbe US$170
 • 2 Days Lake Mburo NP US$395

Kosten per dag

Het is lastig om een bedrag per dag aan te geven voor activiteiten. Ten eerste omdat je niet elke dag een tour boekt en ten tweede omdat veel reizigers vaak een paar van de beschikbare tours kiezen. Als je een permit voor Bwindi haalt kost dat al US$600 p.p. Dat heeft grote invloed op je budget voor Oeganda. Als je van plan bent om veel nationale parken te bezoeken reken dan op minimaal €100 tot €150 p.p. per dag als algeheel budget voor Oeganda.

Oegandese Shilling (USh)

In Oeganda betalen ze met de Oegandese Shilling. Afgekort ook wel de USh. Je kunt US Dollars wisselen in Oeganda, al zijn de wisselkoersen nooit in jouw voordeel. Hou er daarnaast rekening mee dat ze vaak alleen nieuw US Dollar biljetten accepteren.

Pinnen in Oeganda

Er zijn pinautomaten (ATM) in Oeganda. In grote steden heb je vaak geen probleem om te pinnen. De bekendste banken om te pinnen zijn Stanbic Bank en Standard Chartered Bank. Zorg er wel voor dat je pinpas ingesteld staat op ‘pinnen wereldwijd’.

TIP ♥ – wij adviseren iedereen om een creditcard mee te nemen omdat Nederlandse pinpassen niet overal werken.

Wat wij vinden:
8/10

Samenvatting

Oganda is een relatief goedkoop land! Je kunt hier goedkoop overnachten, goedkoop aan eten en drinken komen en daarbij verschillende activiteiten ondernemen. Om een grote mate van vrijheid te ervaren is het huren van een auto aan te raden. Dit is relatief duur in vergelijking met de andere kostenposten. Het biedt je echter alle gelegenheid om het land te verkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Over OnsO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.