Hoofdmenu
Onze Producten

Beste reistijd Tanzania

Wil jij de prachtige natuur en wildlife van Tanzania graag een keer in het echt bewonderen? Dan kun je een vakantie of rondreis boeken. Boek je jouw vakantie of rondreis op het juiste moment, dan kun je nog meer van je reis genieten. Op deze pagina lees je meer over de beste reistijd voor het prachtige Tanzania.

Beste reistijd Tanzania

Je kunt Tanzania het beste bezoeken ná de grote regentijd. De beste reistijd voor Tanzania is tussen juni en oktober. In deze maanden is het weer in Tanzania erg aangenaam en ligt de natuur er prachtig bij. Ideaal voor safari’s! En reis je liever in het najaar? Dan kun je Tanzania bezoeken in januari, februari of maart. Deze periode valt net na de korte regentijd.

Dar es Salaam

De seizoenen van Tanzania

Tanzania kent vier seizoenen. In het ene seizoen is het weer in Tanzania prima, in het andere seizoen kun je het land beter vermijden. Hieronder lees je meer over de vier seizoenen die het land kent.

Seizoen 1

Serengeti
Januari, februari en maart

In de maanden januari, februari en begin maart is het warm en droog in Tanzania. Ga je naar de kust of reis je richting Zanzibar? Houd dan rekening met hoge temperaturen. Ook kan het in deze gebieden wat benauwd zijn in dit seizoen.

Seizoen 2

Lake Manyara National Park
Maart, april en mei

In de maanden (eind)maart, april en mei regent het veel in Tanzania. Deze maanden vallen namelijk in de lange regentijd. Je kunt in deze maanden beter niet naar Tanzania reizen. Niet alleen omdat het veel regent, maar ook omdat het reizen in deze maanden erg lastig is. Sterker nog, veel wildparken zijn in de lange regentijd onbegaanbaar.

Seizoen 3

Zanzibar
Juni, juli en augustus

  In de maanden juni, juli en augustus is het droog en koel in Tanzania. Ga je naar een hoger gelegen gebied in het land, zoals Serengeti? Houd dan rekening met lage nachtelijke temperaturen.

Seizoen 4

Serengeti
September, oktober, november en december

In september, oktober, november en december is het beduidend warmer in Tanzania. Wel vindt in dit seizoen de korte regentijd plaats, namelijk van eind oktober tot eind december.

Hoogseizoen

In Tanzania loopt het hoogseizoen van juli tot en met augustus en van december tot en met januari.

TIP ♥ – Wil je op vakantie in het hoogseizoen naar Tanzania? Zorg dan dat je al maanden van te voren je verblijf geregeld hebt. Hotels en andere verblijfplaatsen zitten vaak al maanden van te voren vol.

Beste reistijd per maand

Wil je in een specifieke maand richting Tanzania reizen? Dan is het goed om te weten hoe het weer er in deze maand uit ziet. Hieronder hebben we het weer in Tanzania per maand voor je op een rijtje gezet. Door dit overzicht door te nemen, weet je precies wat voor weer je tijdens jouw reis kunt verwachten.

Januari

Januari is de meest populaire maand voor Nicaragua. De reden is dat het na de vakanties van december valt. Je omzeilt dus de dure maanden. Daarnaast is het weer in januari erg goed. Regen valt er bijna niet, het landschap is mooi groen en de temperaturen zijn zeer aangenaam. Vanwege de vele toeristen zijn de tarieven meestal hoog gedurende de eerste 2 weken.

Februari

Februari is vergelijkbaar met januari qua weer. Dat betekent veel zon, strak blauwe lucht en weinig regen. In februari kan het ook vrij heet worden. Het landschap niet heel groen omdat je vrij ver in het droge seizoen zit. Zo zijn watervallen minder groot en het landschap minder groen.

Maart

In maart beginnen de temperaturen al wat af te nemen. Het is een van de beste maanden om in Nicaragua reizen omdat het niet de heetste maand is, maar nog wel steeds aangenaam. In maart heb je wel Semana Santa (de week voor Pasen), dus prijzen voor accommodatie en tours stijgen. Het is het beste om van tevoren te reserveren als je tijdens Semana Santa komt, waarvan de data varieert. Soms is het zelfs in april.

April

April is een van de warmste maanden van het jaar. Toch valt het wel onder de beste reistijd Nicaragua. Dat komt door de vele zonneschijn. Regen valt er bij niet dus reken op veel droge, hete dagen. Dat maakt hiken of tours door steden moeilijker tenzij je bij zwembad of de zee zit. Er zijn veel toeristen tijdens deze maand. ’s nachts kan het regenen dus het landschap begint langzaam aan groener te worden.

Mei

In  mei begint het meer te renenen. Dat betekent dat de droogte over is en het droge landschap verandert in een groen paradijs. De regen valt meestal ’s nachts en de dagen zijn zonnig met wolken. Het valt misschien niet in de maanden van ‘beste reistijd Nicaragua’, maar mei is een geweldige maand om te reizen. De temperaturen zijn aangenaam, het landschap begint op te kleuren, het is minder druk en de prijzen beginnen te zakken.

Juli

Juli is qua weer vergelijkbaar met juni. Het kan overdag prima weer zijn, met af en toe een bui. Tussen de buien door heb je zonnig weer met wat wolken. Het landscha is groen. Juli is een goed moment om Nicaragua te bezoeken om te surfen. Hou er ook rekening mee dat in de meeste landen juli een vakantiemaand is. Het kan wat drukker zijn.

Augustus

Ook augustus valt in het regenseizoen. Het is wel de maand vóór de échte regenmaanden september en oktober, dus heel veel regen valt er nog niet. Toerisme is er in overvloed, omdat mensen tijdens hun zomervakantie naar Nicaragua reizen.

September

September is een twijfelachtige maand. In de maanden september en oktober heb je vaak tropische stormenH. Het is echter ook de maand waarin de Onafhankelijkheidsdag in Nicaragua wordt gevierd. In september 1821 werd Nicaragua onafhankelijk van Spanje. Daarom zijn er veel feesten en festivals wat het weer een leuke tijd maakt om te reizen. Het weer is alleen niet heel goed, zeker het tweede deel van de maand heeft veel regen.

Oktober

Als je het hebt over de beste reistijd Nicaragua hoort oktober daar zeker niet bij. Dit is de natste maand van het jaar. Het regent bijna elke dag. Toerisme staat op een laag pitje, wat wel betekent dat prijzen voor accommodatie en tours het goedkoopst zijn.

November

November schommelt een beetje tussen het droge- en regenseizoen. De eerste twee weken van november begint de regen al af te nemen. Het tweede deel van de maand wordt gezien als het begin van het droge seizoen. De laatste twee weken van november is het moment waarop het toerisme weer aantrekt, Dus ook de prijzen.

December

December is een van de drukste maanden en je moet veel dingen van tevoren reserveren. Vooral tussen 24 december en 1 januari, omdat niet alleen reizigers, maar ook locals er op uittrekken. Tijdens Kerstmis en Oud en Nieuw is het druk en duur. December is het begin van het droge seizoen, dus het kan soms nog regenen.

De beste reistijd per regio

Tanzania is een groot land. Daarom kan het weer per regio verschillen. Het ene moment van het jaar zit je het beste op de Kilimanjaro, het andere moment kun je beter naar de uitstrekte vlaktes van de Serengeti gaan. Hieronder lees je meer over de beste reistijd per regio.

In het zuidoosten van Tanzania vind je het bekende Selous Game Reserve. In deze regio zijn net iets andere regenperiodes van toepassing. De lange regentijd start namelijk in februari en eindigt in mei. De korte regentijd start in november en duurt tot en met januari. Je kunt dit park – en de rest van zuidoost Tanzania – dan ook het beste bezoeken in juni, juli, augustus, september of oktober.

Wil je de Kilimanjaro beklimmen? Dan maakt het niet zo veel uit in welke periode je richting Tanzania reist. Na het regenseizoen ligt er meer sneeuw op de berg. Dit ziet er prachtig uit, maar door al die sneeuw is het natuurlijk wel flink kouder. Houd hier rekening mee als je na het regenseizoen richting de Kilimanjaro reist voor een indrukwekkende klim: neem warme kleding mee!

De ‘grote trek’ is een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen van Tanzania. Als de grote trek of migratie start, trekken 1,5 tot 2 miljoen gnoes, zebra’s en gazelles over de vlaktes van de Serengeti. Zij gaan richting de Masai Mara in Kenia, omdat het daar wat vochtiger is. Wil je dit bijzondere natuurverschijnsel zien? Reis dan in april, mei of juni naar het westen van Tanzania. Wil je in het najaar reizen? Ga dan naar het oosten van het land in december, januari, februari of maart. In deze maanden is er minder beweging, maar kun je wel grote kuddes zien.

Serengeti National Park

Het regenseizoen van Tanzania

Tanzania kent twee regenseizoenen, namelijk de korte regentijd en de lange regentijd. De korte regentijd duurt van eind oktober tot en met eind december, enkele uitzonderingen daargelaten. In deze periode kun je prima naar Tanzania reizen, maar moet je wel rekening houden met regen tijdens je vakantie.

De lange regentijd start begin maart en eindigt eind mei. Tijdens deze periode is reizen lastig. Zeker de ongeasfalteerde wegen in het land, die je veel in wildparken vindt, zijn onbegaanbaar. Je kunt dan ook beter naar Tanzania reizen na het lange regenseizoen. In juni kan het reizen nog wat lastig zijn, maar is Tanzania wel prachtig groen door al die neerslag.

TIP ♥ – in juni is de lange regentijd voorbij. Hierna is het reizen nog wat lastiger door het vele water op de wegen, maar is het land wel prachtig groen.

De beste periode om te gaan

Je kunt Tanzania het beste bezoeken in de maanden juni, juli, augustus, september en oktober. Deze maanden vallen direct na de grote regentijd. De wegen zijn weer goed begaanbaar en bovendien is de natuur prachtig groen. Reis je liever in het najaar? Ga dan naar Tanzania in januari, februari of maart. De maanden oktober, november en december vallen in de korte regentijd. De maanden maart, april en mei vallen in de lange regentijd. Zeker in de lange regentijd is reizen geen aanrader, simpelweg omdat de wegen in Tanzania in deze periode onbegaanbaar zijn.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Over OnsO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken.

We hadden geen idee wat we konden verwachten, maar deze reis – hoe cliché ook – veranderde ons wereldbeeld!

Lees verder