Hoofdmenu
Onze Producten

AFRIKA

Budget Zuid-Afrika

Voor je een reis naar Zuid-Afrika boekt, is het goed om te weten welk budget je (ongeveer) nodig hebt voor jouw vakantie. Op deze pagina lees je meer over het reisbudget van Zuid-Afrika. Door de informatie op deze pagina door te lezen, weet je hoeveel geld je ongeveer nodig hebt voor een geslaagde reis in dit prachtige land.

Het budget Zuid-Afrika

Vergelijk je Zuid-Afrika met Nederland, dan is Zuid-Afrika een goedkoop land. Ook in vergelijking met andere Europese landen, is Zuid-Afrika goedkoop. Wel is het land duurder dan de meeste andere Afrikaanse landen. Dit komt omdat Zuid-Afrika welvarender is dan bijvoorbeeld Nigeria, Gambia en Ghana.

TIP ♥ – reken op minimaal €50 p.p. per dag

Wat je precies per dag uitgeeft in Zuid-Afrika, is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw reis. Het is dan ook lastig een dagbudget te geven voor jouw reis in Zuid-Afrika, maar je kunt wel rekening houden met het gemiddelde budget van zo’n €50  tot €60 per dag.

Wij zijn geen low-budget backpackers, maar ook geen luxe reizigers. Wij schommelen er een beetje tussenin 🙂 Je kunt dus zeker goedkoper reizen als je een echte low-budget backpacker bent, maar zeker ook duurder als je meer betaalde tours doet en in luxere accommodatie slaapt.

Drakensbergen

Kosten voor accommodatie

Je hebt goedkope en duurdere accommodaties in Zuid-Afrika. Slaap je in een vrij standaard accommodatie, een dorm bed in Kaapstad, dan betaal je hier 80 Rand voor. Slaap je in een luxere accommodatie, dan ben je rond de 100 Rand kwijt voor een overnachting. Er zijn ook accommodaties die slechts 50 Rand per nacht kosten.

Budget Zuid-Afrika

Kosten voor eten en drinken

Eten en drinken is niet duur in Zuid-Afrika. Voor een flesje Black Label bier in een café betaal je slechts 10 Rand. Wil je thee drinken op het terras, dan kun je een grote pot bestellen voor 12 Rand. Hier haal je meerdere glazen uit. Koop je een ‘boerewors’ bij een hotdogstand, dan moet je hier ongeveer 10 Rand voor betalen.

Verder kun je rekening houden met de volgende (gemiddelde) kosten voor het eten in Zuid-Afrika:

 • Ontbijt in een restaurant  25 tot 50 Rand.
 • Een lunch in een restaurant  50 tot 100 Rand.
 • Een hoofdgerecht in een restaurant  100 Rand.
 • Een driegangendiner in een lodge  150 tot 250 Rand.
 • Een driegangendiner in een gerenommeerd restaurant  500 Rand.
Budget Zuid-Afrika

Kosten voor vervoer

Je kunt kortere afstanden het beste afleggen met een minibusje. Dit is een soort taxi die je met meerdere mensen kunt delen. Met je reisgezelschap, maar ook met locals. Hoeveel je per rit betaalt, is afhankelijk van de afstand die je aflegt, de tarieven van de taxichauffeur en ook de stad waar je bent. Voor een rit dwars door Johannesburg betaal je rond de 12 Rand.

TIP ♥ –  Tussen grote steden rijden vaak treinen in Zuid-Afrika. De trein is niet erg duur. Voor bijvoorbeeld €40 heb je een enkeltje van Johannesburg naar Kaapstad.

Vervoer Zuid-Afrika

Kosten voor activiteiten

Sommige activiteiten in Zuid-Afrika zijn gratis. Denk hierbij aan het bezoeken van het Apartheid museum: voor dit museum hoef je geen entreeticket te kopen. Andere activiteiten kosten wel geld.

Houd rekening met de volgende kosten voor activiteiten:

 • Een bezoek aan het Kruger Park  264 Rand.
 • Een bezoek aan het Milwane Wildlife Sanctuary  40 euro
 • Een bezoek aan het Hluhluwe Imfolozi Park  130 Rand.
 • Een bezoek aan het Tsitsikamma Park  168 Rand.
 • Een bezoek aan het Addo Elephant Park  216 Rand.
 • Een ritje van de Tafelberg Kabelbaan  225 Rand.
 • Een bezoek aan Boulders Beach  60 Rand.
 • Een bezoek aan Cape of Good Hope  110 Rand.

Alle prijzen zijn gebaseerd op een bezoek van één dag. Wil je meerdere dagen naar het Kruger Park, dan betaal je de entreeprijs van 264 Rand meerdere keren. Kinderen betalen doorgaans de helft van de prijzen voor volwassenen.

De Zuid-Afrikaanse Rand

In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand. Deel je de prijs in Rand door 12,5 à 15, dan weet je de prijs in euro’s. De exacte prijs in euro’s is echter afhankelijk van de actuele wisselkoers.

Wil je de actuele wisselkoers van de Rand weten? Check deze dan online. Doe dit net voor je vertrekt, want de wisselkoers kan nog wel eens veranderen. Over het algemeen is de Zuid-Afrikaanse Rand echter een zeer stabiele munt. Grote schommelingen in de wisselkoers komen dan ook niet vaak voor.

Wat wij vinden:
 • 8.4/10
  Afrika Expert - 8.4/10
8.4/10

Samenvatting

Voor je een reis naar Zuid-Afrika boekt, is het goed om te weten welk budget je (ongeveer) nodig hebt voor jouw vakantie. Op deze pagina lees je meer over het reisbudget van Zuid-Afrika. Door de informatie op deze pagina door te lezen, weet je hoeveel geld je ongeveer nodig hebt voor een geslaagde reis in dit prachtige land.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Over OnsO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.